De 5 grundsmage
Vil du vide mere om de 5 grundsmage? Herunder finder du dels en kort video med Timm Vladimir, dels mere fakta om hver grundsmag. Timm fortæller om sødt, surt, salt, bittert og umami. Du finder filmklippene herunder
Se og hør også et liIle spændende videooplæg om, hvordan vi lærer børn at smage. Det er formand for Smagens Dag, ph.d., mag.art. og lektor på UCC København, Helle Brønnum Carlsen, der fortæller om emnet: Hvordan lærer vi børn at smage? Videooplægget var også med på konferencen Creative Tastebuds – og er derfor på engelsk.
Se filmklippet nederst på siden.
Sådan lærer vi børn at smage
Brug Smage-5-kanten
Når du skal undersøge, hvordan en fødevare eller en ret smager, kan du bruge Smagens Dags smagemodel Smage-5-kanten til at vise, hvor sød, sur, salt, bitter eller umami, du oplever smagen.
Sådan gør du
- Smag på en fødevare eller en ret.
- Hvilke grundsmage oplever du?
- Smager fødevaren meget sød, farver du alle 3 felter under sød.
- Smager fødevaren meget lidt sur, farver du ½ eller 1 felt under sur.
Eksempel: Et æble kan smage meget sødt, noget surt og lidt bittert. Sådan kan du vise æblets smag i Smage-5-kanten:
Grundsmagen SØD
Den søde smag
Grundsmagen sød er forbundet med sukker. Fødevarer, der smager sødt, indeholder ofte sukker, som er et kulhydrat. Kulhydrat giver dig energi, og derfor foretrækker mange den søde smag. Lige fra mennesket bliver født, kan det godt lide den søde smag. Modermælk indeholder mere sukker end komælk, så den første mad, et menneske får, smager sødt. Den søde smag findes i sukker, honning og sirup og i frugt, grøntsager og mælk.
Grundsmagen SUR
Den sure smag
Grundsmagen sur er tegn på, at maden indeholder syre. Ofte er den sure smag forbundet med noget ubehageligt, som om munden og læberne trækker sig sammen, når man spiser noget meget surt. Den sure smag er i eddiker, i surmælksprodukter fx yoghurt og i moden og umoden frugt. Når maden skal smages til, bruger man den sure smag for at give en god balance i en ret. Mad, der er blevet for gammel, får en syrligt lugt og en sur smag. Her er den sure smag et tegn på, at det kan være farligt at spise maden.
Grundsmagen SALT
Den salte smag
Grundsmagen salt er i fint, groft og flagesalt. På varedeklarationen kan du se, at pakken indeholder NaCl = natriumclorid. NaCl er den kemiske betegnelse for salt. Vi kan ikke leve uden salt, da salt har betydning for kroppens væskebalance. Fødevarer, der smager salt, er tilsat salt: Bacon, skinke, spegepølse, marinerede sild, ansjoser, peanuts og ost får tilsat salt, når de bliver fremstillet. Når vi laver mad, smager vi ofte retten til med salt. Man kan også salte med fx fiske- eller sojasauce, som indeholder meget salt.
Grundsmagen BITTER
Den bitre smag
Grundsmagen bitter kan du smage i fx mørk chokolade og valnødder. De indeholder bitterstoffer, som cellerne i smagsløgene kan bestemme. Den bitre smag kan være et tegn på, at maden er giftig, da mange giftige planter indeholder bitterstoffer. Derfor får man ofte lyst til at spytte maden ud, når den smager bittert. Kål, grapefrugt, kaffe, sort te, julesalat, løg og mange krydderurter smager bittert. Mange små børn kan ikke lide den bitre smag. Vi skal vænne os til den bitre smag og de råvarer, som indeholder meget af den bitre smag.
Grundsmagen UMAMI
Umami-smagen
Umami er et japansk ord, som kan oversættes til velsmag – at noget smager godt. Umami er tydelig i mad, der indeholder glutamat. Glutamat er salt af en aminosyre, som proteiner er opbygget af. Det er svært at beskrive smagen umami, men mad med umami har en god og kraftig smag i munden, som hverken er sød, sur, salt eller bitter. Umami-smag er i fødevarer, der har lagret i lang tid, fx parmaskinke, skinke, ost, parmesanost, soltørret tomat, tørret svamp, tang og soyasauce. Retter, hvor kød og grøntsager er kogt sammen i lang tid, har en kraftig smag af umami.
Kontakt os
Glentevej 3
2670 Greve
Telefon: 20 20 00 76
E-mail: info@smagensdag.dk
Facebook link