Månedens Smag 2021

Smid ikke smagen ud

Smagens Dag har i 2021 fokus på smagen i forhold til brug af rester i sæson, så madspild bliver formindsket.

Hver måned – undtagen juli måned – er der fokus på en rest af en råvare eller en fødevare i sæson. En rest af en fødevare kan ændre tekstur som fx tørt brød eller bløde grøntsager og frugter. Men resten kan sagtens bruges som ingrediens i en ret eller som tilbehør. Måske kan vi bruge det tørre brød til rasp eller croutoner?

Hver måned kan eleverne arbejde med smag og få smagsoplevelser i madkundskab med workshops fra Smagens Dag.

Månedens Smag er knyttet til årets tema for Smagens Dag, som ligger sidste onsdag i september – SOS for Smagsløgene.

Månedens Smag er en workshop, hvor eleverne gennem praktisk og konkret arbejde kan opleve og analysere månedens smag ud fra de 5 grundsmage. Hver workshop indeholder info og oplæg til smageøvelse med en råvare og en ret. Eleverne tilbereder og analyserer smagen.

Smid ikke smagen ud: December - grødris

I december bruger vi mange grødris, fx til risengrød. Rester af risengrød, kan I bruge til risalamande eller klatkager. I workshoppen her smager vi på klatkager. En klatkage ligner en lille tyk pandekage. Risengrøden bliver rørt sammen med æg, mel og mælk og tilsat krydderier. Klatkagerne kan serveres som en kage eller som en dessert.

https://smagensdag.dk/wp-content/uploads/2021/12/Månedens-Smag-Klatkager.pdf

 

Smid ikke smagen ud: November - and

Når vi steger en hel and i ovnen, serverer vi typisk bryst og lår som pæne stykker kød. Der sidder en masse lækkert kød tilbage på skroget, og det skal vi selvfølgelig udnytte til velsmagende retter med anderester.
I workshoppen her skal du pakke anderester ind i en æbleskivedej. I kan bruge Smage-reolen, når I skal vælge smag til fyldet.

https://smagensdag.dk/wp-content/uploads/2021/10/November_Ande-rester.pdf

 

Smid ikke smagen ud: Oktober - mælk

Mælkeknuder

Brug rester af mælk og mælkeprodukter. Prøv at bage de lækre mælkeknuder.

Hent workshop her: https://smagensdag.dk/manedens_smag/smid-ikke-smagen-ud-maelk-i-oktober/

Smid ikke smagen ud: September - grønt

gratin med grøntsags-rester

Pak rester af grøntsager ind i æg - som her i en gratin.

Hent workshop her: https://smagensdag.dk/wp-content/uploads/2021/08/Månedens-Smag_september_groent.pdf

 

 

Smid ikke smagen ud: August - bær

Brug de skønne rester af bær til alt fra syltetøj til desserter.

Hent workshop her: https://smagensdag.dk/manedens_smag/smid-ikke-smagen-ud-baer-i-august/

Smid ikke smagen ud: Juni - brød

Lad ikke en krumme gå til spilde. Sæt smag på det tørre brød.

Hent workshop her: https://smagensdag.dk/manedens_smag/smid-ikke-smagen-ud-broed-i-juni/

 

 

Smid ikke smagen ud: Maj - nødder

Du kan bruge rester af alle slags nødder, kerner og frø, når du vil lave drys med knas til fx yoghurt eller salat.

Hent workshop her: https://smagensdag.dk/manedens_smag/smid-ikke-smagen-ud-noedder-i-maj/

Smid ikke smagen ud: April - ni-kålssuppe

Brug alle de grøntsager du kan finde i grøntskuffen:

Hent workshop her: https://smagensdag.dk/manedens_smag/smid-ikke-smagens-ud-ni-kaal-i-april/

Smid ikke smagen ud: Marts - rødder

Rester af rodfrugter - eller rødder - er lige til at forvandle til en lækker gryderet.

Hent workshop her: https://smagensdag.dk/manedens_smag/smid-ikke-smagen-ud-roedder-i-marts/

 

Smid ikke smagen ud: Februar - kartoffelskræller

Gem kartoffelskrællerne, og lav dine egne sprøde chips af dem.

Hent workshop her: https://smagensdag.dk/manedens_smag/smid-ikke-smagen-ud-kartoffelskraeller-i-februar/

 

 

Smid ikke smagen ud: Januar - rødkål

En rest rødkål bliver hurtigt til en sprød og lækker rødkålssalat.

Hent workshop her: https://smagensdag.dk/manedens_smag/smid-ikke-ud-i-januar-roedkaal/